Ahad, 24 Januari 2016

Pengalaman melahirkan ahli keluarga baru

Assalammualaikum..    Alhamdulillah..kini tinggal lagi 4 hari saya akan habis berpantang. Tanggal 16 December 2015 bersamaan 8:20 malam saya telah selamat melahirkan bayi perempuan. Berat bayi 3.09kg. Sehari selepas ulang tahun ke 4 kelahiran abangnya. Nur Auni binti Muhammad Ghazali nama di beri oleh abahnya sendiri.

   Auni di lahirkan di Hospital Selayang. Bersyukur sangat-sangat kerana Allah telah memudahkan urusan kami sekeluarga. Walaupun saya hanya sempat bersalin di bilik PAC. Bilik PAC ahli keluarga atau suami tidak di benarkan masuk. Tetapi saya bersyukur, doktor dan jururawat amat-amat membantu dan perihatin terhadap saya.

   Punca saya bersalin di bilik PAC ialah pada mulanya bilik bersalin penuh. Doktor meminta saya bertahan sebentar sahaja sementara mendapat bilik bersalin kosong. Tetapi saya betul-betul hendak bersalin. Doktor beritahu risiko bersalin di bilik PAC. Ini kerana bilik PAC tiada kelengkapan seperti bilik bersalin. Sebagai contoh, jika saya tidak mampu meneran bayi keluar, bilik ini tiada kelengkapan vacum untuk vacum bayi. Malah ahli keluarga juga tidak boleh masuk bilik ini.

  Doktor bertanya pendapat suami, suami berkata In sha Allah..Allah permudahkan urusan saya. Di tambah pula 2 orang anak saya juga mengikut kami ke hospital. Saya juga berkata saya berserah kepada Allah. Alhamdulillah, Allah memudahkan dan selamat melahirkan Auni walaupun hanya di bilik PAC. Doktor pula berkali-kali meminta maaf. Bagi saya bukan kemaafan, tetapi jutaan terima kasih. Walaupun kekurangan peralatan, doktor dan jururawat memberikan perkhidmatan terbaik.

   Sebenarnya sudah 2 kali saya bersalin di Hospital Selayang. Alhamdulillah, perkhidmatan yang di berikan saya berpuas hati. Nama pun Hospital Rakan Bayi. Terima kasih doktor dan jururawat. Sekian.

  

2 ulasan:

  1. tahniah... la dekat aje.. napa tak kabor.. boleh la menjenguk baby.. rindu nak bau baby baru

    BalasPadam
  2. terima kasih kak azue.saya berpantang dekat petaling jaya..rumah orang tua saya.

    BalasPadam